Медальон на римския император Каракала, единствен по рода си у нас,

...
Медальон на римския император Каракала, единствен по рода си у нас,
Коментари Харесай

Реставрираха медальон на римския император Каракала, открит край Велико Търново

Медальон на римския император Каракала, уникален у нас, е една от скъпите находки, открити преди два месеца при разкопки край великотърновското село Нова Върбовка. Бронзовият накит е сечен в град Пергам през 214 година Принадлежал е на знатно семейство, заровено в римски некропол край селото. Възпоменателният знак към този момент е реставриран, а археологическите изследвания не престават.

През ноември предходната година, при дълбока оран в нивите край село Нова Върбовка, тракторист закача огромна варовикова плоча. Оказва се, че тя е част от два, зидани с тухли и хоросан, представителни римски гроба. Античният некропол съдържа доста скъпи артефакти.
В по-малкия е заровено дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия - мъж и жена, надлежно мъжът - на 50- 60-годишна възраст а дамата на 45-49. Открихме и много забавни находки – накити- златни, бронзови, сребърни, стъклени съдове, две огромни стъклени бутилки, в двата гроба по един чифт златни обеци, представителни и редки, колиета от стъклени мъниста бронзови и сребърни монети, керамична лампа.
Калин Чакъров, археолог- РИМ- Велико Търново

Сред находките е и бронзов възпоменателен медальон с облика на император Каракала, към този момент единствен подобен, откриван по нашите земи.

Открихме един бронзов медальон с лика на император Каракала, това е тип огромна възпоменателна монета, която е отсечена в град Пергам в Мала Азия в днешна Турция. Тя има доста забавна сцена, на която е показано влизането на императора в града, където той търси излекуване от бога на медицината Асклепий, в фамозното светилище в Пергам, описа още Калин Чакъров.

Ценните експонати към този момент са в лабораторията по консервация и реституция към Регионалния исторически музей във Велико Търново. 
Обемът на материалите е значителен, немалка част са много комплицирани за работа, разпределихме си ги с сътрудниците. Медальонът е едно от дребното неща, които към този момент са подготвени. Бижутата са извънредно добре непокътнати, извънредно направени, доста висококачествени, евентуално са римски. Двете огромни стъклени бутилки сега са в развой на реституция.
Михаела Томанова, археолог и реставратор РИМ - Велико Търново

Археолозите допускат, че покойниците са били заможни земевладелци с парцели сред два административни центъра - античния град Никополис пъкъл Иструм и Марционаполос, днешна Девня.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР